Volatilite artıyor


Hafta başından bu yana güç toplamakta zorlanan TL varlıklar üzerindeki baskı etkisini sürdürüyor.

Tarih: 2024-03-14 09:21:02
Vakıf Katılım

Hafta başından bu yana güç toplamakta zorlanan TL varlıklar üzerindeki baskı etkisini sürdürüyor. Bu noktada Borsa İstanbul’da dün özellikle bankacılık endeksindeki zayıflık genele yayılırken TL’deki sınırlı kayıpların devam ettiğini gördük. Yurt dışında ise yüksek ABD TÜFE rakamından çok fazla etkilenmeyen ve faiz indirimlerine Haziran ayında başlanacağı beklentisini korumaya devam eden piyasalar bugün makroekonomik göstergelere odaklanacak. Bu kapsamda TSİ 15.30’da ABD ÜFE ve perakende satışlar rakamlarını takip edeceğiz. Manşet ÜFE’nin yıllık bazda %0,9’dan %1,2’ye yükselmesi beklenirken çekirdek ÜFE’nin ise %2,0’den %1,9’a gerileyeceği tahmin ediliyor. Özellikle çekirdek veri geri çekilmeye devam ettiği müddetçe küresel piyasaların görünümünde anlamlı bir bozulma yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. Perakende satışlar rakamında ise önceki ayki %0,8’lik düşüşün ardından Şubat ayında %0,8 oranında artış öngörülüyor. Otomotiv ve benzin satışları dışarıda bırakıldığında ise artışın %0,3 ile sınırlı kalması bekleniyor. 

TL: Hafta içinde açıklanan rakamlar cari dengede iyileşmenin devam ettiğine işaret etse de TL’deki sınırlı kayıpların sürdüğünü görüyoruz. Bu noktada enflasyonun yılın ilk iki ayında beklentileri geride bırakmasının yanında yaklaşan yerel seçimlerin yarattığı belirsizlik kurda son dönemde artan hareketliliğin başlıca sebepleri olarak sayılabilir. TL’deki kayıplar da düşünüldüğünde TCMB’nin enflasyonu kontrol altına almak için ek sıkılaştırmaya ihtiyaç duyup duymayacağı da sıklıkla tartışılıyor. Tüm bunlara paralel olarak USD/TL’nin bir aylık volatilitesinin belirgin şekilde arttığını görüyoruz. Geçen ayın tamamında %3 yükselen USD/TL kurunun Mart ayı başından bu yana yükselişi ise %2,8’e ulaşmış durumda. 

Borsa İstanbul: TCMB’nin bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıklamasının ardından özellikle bankacılık endeksi üzerindeki baskının arttığını ve gün içindeki kayıpların %4’ü aştığını gördük. Bu durum halihazırda kırılgan bir görünüm sergileyen BIST-100 endeksine doğal olarak negatif yansırken endeks bir haftalık aranın ardından bir kez daha kapanışı 9000 puan seviyesinin altında yaptı. 9000 puanın altını riskli bölge olarak görürken bir sonraki destek olan 8900 puanın üzerinde ne derece güç kazanılabileceğini takip edeceğiz. Görünümün iyileşmesi için önemine sıklıkla vurgu yaptığımız 9400 puandan ise artık belirgin şekilde uzaklaşmış durumdayız.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş.
Vakıf Katılım
Vakıfbank 970-2
Sağlık Basını
Eco Haber
Finans Nabzı
Araba Hayali
7x24 İlan Bul