news-details

OKX, ocak ayı Rezerv Kanıtı Denetim Raporu’nu yayımladı

İşlem hacmine göre dünyanın ikinci en büyük kripto para borsası olan OKX, aylık olarak paylaşılan Rezerv Kanıtı Denetim Raporu’nun üçüncüsünü yayımladı. OKX adreslerinde BTC, ETH ve USDT cinsinden 7,5 milyar dolar tutulduğu bilgisinin yer aldığı raporda, üçüncü taraf denetim verilerine göre borsanın lider borsalar arasında yüzde 100 temiz rezerv analizi kapsamında en büyük temiz varlık rezervine sahip olduğu aktarıldı.

Bu ay yayımlanan rezerv kanıtındaki yeni özellikler arasında kullanıcıların, denetim raporu kapsamındaki BTC, ETH ve USDT cinsinden toplam varlıklarının nasıl hesaplandıklarını görebilecekleri ayrıntılı bir varlık bakiyesi gösterge paneli bulunuyor. Üçüncü taraf analizlere göre eğer bir borsanın rezervleri arasında borsanın platform tokenı yer almıyorsa ve yalnızca BTC, ETH ve USDT gibi piyasa değeri yüksek “geleneksel” kripto varlıkları bulunuyorsa rezerv kanıtındaki varlıklar “temiz” varlık olarak kabul ediliyor. Sektördeki rezerv kanıtı verilerini izleyen blok zinciri analiz şirketi CryptoQuant, OKX'in varlıklarının yüzde 100 temiz olduğu sonucuna ulaştı.

OKX'in yayımladığı tüm rezerv kanıtı raporlarında olduğu gibi yine kullanıcılar, internet sitesinden OKX'in ocak ayına ait rezerv kanıtı verilerini (yeni ve geçmiş veriler için rezerv oranları da dahil olmak üzere) görüntüleyebiliyor. Kullanıcılar, rezerv ve borç bilgilerini OKX’in internet sitesindeki güven gerektirmeyen araçlarla doğrulayabiliyor.

Rezer kanıtlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan OKX'in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Haider Rafique, “OKX'te güvenlik, şeffaflık ve güven tüm iş süreçlerinin ve müşterilerimize hizmet felsefemizin tam kalbinde yer alan üç önemli prensip. Her ay rezerv kanıtı raporlarımızı yayımlayarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz. Rezerv kanıtı alanında sektördeki standartlar yeni yeni şekillenmeye devam ederken sahip olduğumuz rezerv varlığı standartlarının, OKX için piyasadaki temel ayırt edici faktörden biri olacağını umuyoruz.” dedi.

OKX, kullanıcı varlıklarının yüzde 100 oranında rezervini tutuyor. OKX'in mevcut rezerv oranları şu şekildedir:

  • BTC: yüzde 105
  • ETH: yüzde 105
  • USDT: yüzde 101

OKX, Merkle Ağacı Rezerv Kanıtı programı kapsamında 23 binden fazla adres paylaştı ve herkesin varlık akışlarını görüntüleyebilmesi için bu adresleri kullanmaya devam edecek. OKX'in Rezerv Kanıtı protokolü açık kaynaklı olup Github’da herkes tarafından erişilebiliyor. OKX tarafından tutulan diğer varlıklar OKX Nansen Dashboard sayfasından görüntülenebiliyor.

Şeffaflık taahhüdüne sadık kalan OKX, her ay Rezerv Kanıtı denetimlerini yayımlamaya devam edecek.

Rezerv Kanıtı nedir?

Rezerv Kanıtı, saklama kuruluşunun (OKX) kullanıcıları adına tuttuğunu iddia ettiği varlıkların ilgili saklama kuruluşu tarafından tutulduğunu kanıtlayan, tutulan kripto varlıkların gösterildiği bir rapordur. OKX, adreslerinde tuttuğu varlıkları Merkle ağacı (hash ağacı) kullanarak iki şekilde kanıtlıyor. İlkinde kullanıcılar, Merkle ağacı üzerinde kendi bakiyelerini bulabilir ve varlıklarının OKX'in toplam bakiyesine dahil edildiğini onaylayabilirler. İkincisinde, OKX'in toplam varlık bakiyesi, Rezerv Kanıtının belirlenmesi için OKX'in herkese açık olarak paylaşılan on-chain cüzdan bakiyesiyle karşılaştırılır.

Hibya Haber Ajansı