Salgınla mücadelede başarısız olan ABD’nin başkalarını eleştirme hakkı yok


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden edinilen verilere göre, ülkede son üç yılda beş ciddi salgın dalgası yaşandı. Ülkedeki enfeksiyon sayısı ne zaman zirveye çıksa,sağlık sisteminin neredeyse çökmek üzere olduğuna dair hab

Tarih: 2023-01-08 14:57:11
Vakıf Katılım

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden edinilen verilere göre, ülkede son üç yılda beş ciddi salgın dalgası yaşandı. Ülkedeki enfeksiyon sayısı ne zaman zirveye çıksa,sağlık sisteminin neredeyse çökmek üzere olduğuna dair haberler de görüldü.

ABD yönetiminin eyleme geçemeyişi veya attığı düzensiz adımlar nedeniyle, salgının başından bu yana tüm varyantlar ülkede görüldü.

Salgın, 100 milyondan fazla vaka tespit edilmesi, 1 milyon 80 binden fazla vefat görülmesi ve 250 bin çocuğun yetim kalmasına yol açtı. ABD, dünyada COVID-19 salgınından en çok etkilenen ülke oldu.

ABD’nin salgınla mücadeledeki başarısızlığı, ülkede tıbbi kaynak yetersizliğini de beraberinde getirdi. Sağlık çalışanlarının görevden ayrılması halkın hastanede tedavi görmesini daha da zorlaştırdı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, Temmuz 2020'den bu yana ülkedeki yoğun bakım ünitelerindeki (ICU) doluluk oranı bir ay haricinde daima yüzde 70’in üzerinde seyretti.

Analistler, sorunun kökeninde ABD yönetiminin çabalarını mevcut sorunları çözmeye yöneltmek yerine, salgını siyasi bir malzemeye dönüştürmekte kullanmasının bulunduğunu belirtiyor.

Çin’e baktığımızda ise geride kalan üç yılda ülkede alınan katı tedbirler sayesinde dünya genelinde yaşanan 5 dalga karşısında direnç ortaya koyulduğu, ağır hasta ve ölüm sayısının asgaride kaldığı görülüyor. Aynı zamanda aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları ve tedavi kaynaklarının hazırlanması için zaman kazandırıldı. 

29 Aralık 2022'de Sichuan eyaletindeki Meishan şehrine bağlı Pengcun köyünde bir doktor yaşlı bir vatandaşa ilaçların nasıl kullanılacağını anlatıyor.

 Diğer ülkelerde olduğu gibi, Çin’deki salgın politikalarının optimizasyonu da bir uyum sürecinden geçecek.

Özellikle büyük bir nüfusa ve ciddi bir yaşlanan nüfusa sahip Çin'de kısa vadede enfekte olan kişi sayısının artması ve tedaviye olan talebin yükselmesi kaçınılmaz. Ancak Çin hükümeti, bir dakika bile kaybetmeden, sorunu çözmek için aktif bir şekilde çaba gösteriyor.

27 Aralık 2022'de Hebei eyaletinin Shijiazhuang kentindeki Xinle Geleneksel Çin Tıbbı Hastanesi’ndeki eczacı ilaç hazırlıyor.

Spor salonlarında ateşli hastalar için kurulan geçici tedavi noktalarından çevrim içi tedavi hatlarına, ilaç firmalarının üretim kapasitesini artırmalarından enfekte olan kişilerin tedavi masraflarının karşılanmasına kadar Çin hükümeti, halkın can güvenliğinin ve sağlığının korunması için elinden geleni yapıyor.

Son üç yıldır Çin’de bulunan İngiliz film yapımcısı Malcolm Clarke, “Çin’in halkın can güvenliğini ve sağlığını koruma çabalarının faydasını daima görüyorum.” dedi.

Çin’de bugünden itibaren COVID-19’un B kategorisinde A sınıfı bulaşıcı hastalıktan B sınıfı bulaşıcı hastalık seviyesine indirildiği, Çin’e giriş yapan yolculara ve ürünlere karantina uygulanmayacağı bildirildi.

Çin’in salgın tedbirlerinin optimize edilmesi konusundaki çabaları, Çin halkına karşı bir sorumluluğun yerine getirilmesinin yanında, küresel ekonominin canlanmasına yapılan önemli bir katkı anlamı taşıyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Hibya Haber Ajansı

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş.
Vakıf Katılım
Vakıfbank 970-2
Sağlık Basını
Eco Haber
Finans Nabzı
Araba Hayali
7x24 İlan Bul