news-details

Bahar Bayramı Galası, Çinlilere kültür ziyafeti sunuyor

2023 Bahar Bayramı Galası’nın resmi maskotu Tu Yuanyuan, gala tarihinde veri teknolojisiyle yaratılan ilk maskot olarak, çok sayıda internet kullanıcısının tercihini yansıtıyor.

Bugün (21 Ocak), Çin Ay Takvimi’ne göre Yeni Yıl’ın arife günü. Bayram galası, akşam saat 20.00’de sevecenlik, mutluluk ve ümitle dolu bir çocuk korosuyla başladı. Etkinlik, dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm Çinlilere sunulan bir “Kültür Ziyafeti” olarak kabul ediliyor.

2023 Bahar Bayramı Galası’nın perdesi çocuk korosuyla açıldı. Koro, 2022 Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın kapanış töreninde de yer alan, Taihan Dağları’ndan gelen Ma Lan Hua Çocuk Korosu ve Da Liang Shan Dağları’ndaki Xide ilçesinden gelen Guoguo Korosu’na üye çocuklardan oluşuyor.

Yapım ve yayınını Çin Medya Grubu’nun (CMG) üstlendiği Bahar Bayramı Galası, dünya genelindeki yüz milyonlarca Çinli ve Çin kültürünü merak edenler tarafından televizyondan ve farklı mobil uygulamalardan izleniyor. “Dünyada çok izlenen televizyon şenliği” olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na da giren Bahar Bayramı Galası, 1983 yılından beri 40 yıldır her Yeni Yıl arife gecesinde düzenleniyor.

Çin’in devlet televizyonu CCTV, 1983 yılında ilk Bahar Bayramı Galası’nı canlı yayınladı. Bundan böyle, Yeni Yıl’ın arife gecesinde ailece galayı izlemek, jiaozi (Çin mantısı) yapmak ve evin kapısına Chunlian adlı Bahar Bayramı beyitleri yapıştırmakla birlikte, Çinliler için bayram âdetleri arasına girdi. Dünya genelindeki Çinliler için bir “Kültür Ziyafeti” hâline gelen galada sahnelenen programlar, milyonlarca Çinlinin hafızasına kazınmıştır.

2023 Bahar Bayramı Galası’nın ana logosunda karakalem ve Çin Resim sanatı harmanlandı.

Bu yılki Bahar Bayram Galası’nda yine “düşünce+sanat+teknoloji” yaklaşımına sadık kalınarak, Çin’in geleneksel kültüründen, ülkedeki gerçek yaşamdan ve dünya ülkelerinin muhteşem medeniyetlerinden ilham alınarak ve modern sanat yöntemleri ve görsel yaratıcılık kullanılarak hazırlanan şarkı, dans, xiangsheng (komik diyaloglara dayalı gösteri-crosstalk), skeçler, opera, wushu (dövüş sanatları) ve akrobasi gibi sanat türleri yer alacak. Yeni teknolojilerin kullanılmasıyla, işitsel ve görsel efektlerde atılıma tanıklık edilecek. VR üç boyutlu görüntü teknolojisi sayesinde izleyiciler, görüntülerin yapım sürecini eş zamanlı şekilde izleyebilecek.

Şarkı ve dans gösterileri, Bahar Bayramı Galası’nda göze en çok hitap eden programlardan olmuştur. Bu yılki galada da Çin’in güney kesiminde yağmur altında bir köprünün yanındaki dansçıların figürlerinden, bin yıllık geçmişe sahip Shaolin Tapınağı’ndan rahiplerin Wushu gösterisine, Fujian eyaletinin dünya kültür mirası Güney Müziği’nden İpek Yolu’ndaki Refah ve Şarkılar’a kadar, Çin geleneksel kültürünün cazibesi yansıtılacak.

Çin’de bugün de hayattaki en eski opera türllerinden olan Puxian Operası ve mevcut en eski müzik türlerinden Güney Müziği, ilk kez Bahar Bayramı Galası’nda Çin geleneksel kültürünün bin yıllık cazibesini sergileyecek.

Daha önceki gala programlarında xiangsheng ve kısa skeçler gibi sözlü programlar ile drama programları büyük ilgi gördü. Bu yılki galada da sıradan bir vatandaşın galayla ilişkisini tasvir eden bir kısa film olan Ben ve Benim Bahar Bayramı Galam, gala tarihinde ilk kez sinema sanatıyla el ele verilmesinin örneği olacak. Galanın uzun yıllardır izleyicilerden mektup ve mesajlar almasından ilham alınarak hazırlanan kısa filmde ünlü sinema ve televizyon yıldızları sahneye çıkarak sıradan bir vatandaşın galaya katılma rüyasını canlandıracak.

Geride bıraktığımız 2022 yılında, Çin vatandaşları farklı sektörlerde cesur adımlar atarak yoğun çaba gösterdi. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Yeni Yıl mesajında “Hiç kimse için kolay olmadı” ifadesini kullanarak, vatandaşların başarılarını tebrik etti. Bu yılın Bahar Bayramı Galası daha çok sıradan vatandaşa, sade öykülere ve duygulara odaklandı. Çeşitli çevrelerden temsilciler, sahnede hep birlikte “İyi sabahlar, güneş ışığı” adlı şarkıyı seslendirecek. Küçük Kardeş adlı şarkı da kuryelerin ve genç şoförlerin iç dünyasını anlatacak.

İyi sabahlar, güneş ışığı” adlı şarkı, çeşitli sektörlerden insanları bir araya getirecek.

21 Ocak gecesi Tavşan Yılı’na da giriliyor. Bahar Bayramı Galası, tüm Çinlilere yeni yılı karşılarken eşlik ediyor, yeni yıl için ümit tohumları ekiliyor. 

2023 Bahar Bayramı Galası’nın sunucu ekibi

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı