news-details

Ticaret Savaşı Belirsizliğinde Dolar Yine Küresel Bazda Değer Kazanma Eğiliminde…

Yeni haftaya 2000 puana yakın eksi ile başlayan BİST100 endeksinde Dolar/TL'de yurtdışı piyasalarda yaşanan sert yükselişin etkisi hissedilirken^, yatırımcı tarafında Dolar/TL'de yaşanan bu yükselişin nedenleri sorgulandı. Ağustos ayı içinde gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif yönde ayrışmıştı. Asıl cevap aranması gereken soru ise TL de yaşanan bu değerlenmenin neden kaynaklandığı olmalıydı.

İçeride enflasyonda yaşanan gerileme sürecine rağmen fiyatlamalarda devam eden ısrarcı geri çekilmeme ve siyasi tansiyonda zaman zaman yükselişe rağmen TL‘nin bu hareketi Pazar günü piyasaların tatilde olduğu yurtdışı işlemlerde 3 Mart 2019 da yaşanan yükselişe benzer bir hareketle sona erdi. Ancak bu kez kur bir anda 6,33 seviyesine yükselirken bu işlemler hacim 1 Milyar Dolar seviyesine yükselmişti.

Bize göre bu yükselişte:


Kaldıraçlı işlemler
TR CDS'lerin de yeniden 415 üzerine yükseliş
Stoploss emirlerin devreye girmesi etkili olurken fiyatlamalar açısından baktığımızda güne 5.80 seviyesinden başlanmasında 5,8270 direncinin aşılması durumunda yeni bir trendin başlama ihtimalinin de kuvvetlenmesiydi.
Bununla birlikte Ticaret Savaşlarında yeni vergilerin 1 Eylül itibariyle devreye girmesi de doların küresel bazda yükselişinde etkiliydi.


BİST100

Tüm bu gelişmeler ardından endekste 96.000-97.400 bandında devam eden satış baskısı gün sonu gelen alımlar ile BİST100 endeksinin günü % 0,05 değer kaybı ve 47 puanlık düşüşle 97.101,30 puandan tamamlamasında etkiliydi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %2,79 ile madencilik, en çok gerileyen ise %1,80 ile iletişim oldu.

BİST100 Endeksinde 94.600/98.500 geniş bant ve 96.400-97.400 dar bant hareketi haber akışına göre devam edecektir.

Manşette Neler Var


Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Rusya Başkanı Putin ile Moskova da bir araya gelecek.
ABD Başkanı Trump:(Ruhani ile görüşme) Koşullar doğru olursa tabii ki kabul ederim. Rejim değişikliği, lider değişikliği hedeflemiyoruz. Nükleer silaha, balistik füzeye sahip olmasınlar ve anlaşmanın süresi daha uzun olsun istiyoruz.
ABD Başkanı Trump: Son 48 Saat İçinde Çin İle Pekçok Telefon Görüşmesi Yaptım. Sanırım Çin İle Anlaşmaya Varacağız.
Trump: Rusya (G7 Toplantısında) Odada Olsaydı Pek Çok Sorun Çözülebilirdi
İngiltere/Johnson: AB Brexit'i "yük" olarak görüyor.
ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7'den açıklanan bir sayfalık sonuç bildirgesinde, anlaşmazlıkların daha çabuk çözülebilmesi ve ortadan kaldırılabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) işleyişinin değişmesi gerektiği belirtildi.
ABD Başkanı Trump: Japonya'ya otomotiv vergisi getirmeyi şu an değerlendirmiyorum.
ABD ve Asya Piyasaları günü yükselişle tamamladı.


A1 Capital Günlük Bülten