news-details

Türk Psikoloji Derneği’nden ücretsiz psikolojik ilk yardım eğitimi

Tüm Türkiye ve dünyadan birçok ülke, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş, Hatay ve çevre illerde meydana gelen depremler sonrası yaraların sarılması için harekete geçti. On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve yaralandığı depremler sonrasında psikolojik destekler öncelikli ihtiyaç listesinin en üst sıralarında yer alıyor. Psikolojik hizmetler alanında çalışan bireylerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına kurulan ve yaklaşık yarım asırdır faaliyetlerini sürdüren Türk Psikologlar Derneği,  6 Şubat depremi sonrası yaraların sarılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 

Afetin gerçekleştiği ilk günden itibaren çeşitli faaliyetler yürüten Türk Psikologlar Derneği, afetten etkilenen tüm kesimlere hizmet sunan herkesin yararlanabileceği “Temel Psikolojik İlk Yardım Eğitimi”ni Novarge ve Meslekburda Uzaktan Eğitim Merkezleri aracılığıyla tüm Türkiye’ye ücretsiz olarak ulaştırıyor. Dijital ortamda eğitimleri alan tüm katılımcılara ayrıca dijital ortamda “Katılım Belgesi” de veriliyor. 

Eğitim, toplumsal bilinç ve farkındalık oluşmasına katkı sağlayacak

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur, depremin ardından psikososyal hizmetlerin ihtiyaç duyan tüm kesimlere en doğru şekilde ulaştırılması için en etkili yöntemleri kullanmak istediklerini ifade etti. Novarge’nin uzaktan eğitimdeki uzmanlığı ile Türk Psikologlar Derneğinin psikososyal hizmetlere ilişkin uzmanlığını birleştirerek tüm kesimlere en hızlı ve etkin bir şekilde sunmak istediklerini dile getiren Çukur, sunulan hizmetle toplumda depremden etkilenen tüm kesimlere yönelik hizmet sunan vatandaşlarda psikolojik ilk yardım farkındalığınının oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

“Afetlerin Psikososyal Etkileri ve Başa çıkma Yolları” eğitim programının depremden etkilenen kişilerle en doğru temasın sağlanması ve desteğin verilmesi için tüm hususları içerdiğinin altını çizen Türk Psikologlar Derneği Başkanı Çukur, eğitimin her kesimde afet sonrası oluşabilecek duygu durumlarına ilişkin toplumsal bilinç oluşmasına katkı sağlayacağına değindi.

Psiko-sosyal destek öncelikler arasında yer alıyor 

Novarge Kurucusu Mesut Karaağaç, şu aşamada ise en acil ihtiyacın depremden etkilenen tüm kesimlere yönelik psiko-sosyal destek ihtiyacı olduğunu, bunun için Türkiye’nin en saygın meslek örgütlerinden birisi olan Türk Psikologlar Derneği, Novarge ve Meslekburda işbirliği içinde tüm Türkiye’de depremden etkilenen tüm kesimlerle temasta olan kişilerin alabileceği ücretsiz “Afetlerin Psikososyal Etkileri ve Başa çıkma Yolları” hazırladıklarını, eğitim programının Novarge’nin öğrenme yönetim sistemi üzerinden sunulacağını belirtti.

"Afetlerin Psikososyal Etkileri ve Başa Çıkma Yolları Eğitim Programı”nın,  Prof.Dr. Nuray KARANCI, Prof.Dr.Gülsen ERDEN, Prof.Dr. Ferhunde ÖKTEM, Doç.Dr. Ilgın GÖKLER DANIŞMAN, Doç.Dr. Sedat IŞIKLI, Doç.Dr. Zeynep TÜZÜN, Dr. Öğr. Üyesi Emrah KESER tarafından verileceği ifade edildi.