news-details

Asya piyasalarında dalgalı bir seyir hakim

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD enflasyon verileri öncesinde Asya piyasalarında dalgalı bir seyir hâkim. MSCI Japonya dışı Asya Pasifik Endeksi bugün yatay bir seyir izlemektedir. Çin ana kara endeksleri gün içi kayıplarını geri alarak hafifçe artıya geçti. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2 civarındaki kayıplarını azaltarak %0,98 ekside seyretmekte. Japonya hisse endekslerinde yataya yakın satıcılı bir görünüm var. Güney Kore Merkez Bankası’nın politika faizini beklentiye paralel olarak 50bp artırımla %3 seviyesine yükseltmesinin ardından hisse senedi endekslerinde sınırlı pozitif bir fiyatlama mevcut. Güney Kore’de yıllık enflasyon eylülde %5,6 seviyesinde gerçekleşmişti. ABD endeks vadelileri pozitif bir açılışı işaret etmekte. Dolar Endeksi (DXY) ve ABD tahvil faizlerinde zirve seviyelere yakın seyir devam etmektedir. Bugün küresel veri takviminde ABD eylül ÜFE rakamları ve son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları takip edilecek. Politika yapıcılar eylül FOMC toplantısında 75bp faiz artırarak federal fonlama hedef aralığını %3-3,25 seviyesine yükseltmişti. Enflasyon tarafında; ÜFE’nin temmuz ve ağustosta aylık bazda gerilemesinin ardından eylülde artması, yıllık bazda ise artış hızının azalması bekleniyor. Çekirdek rakamlarda aylık artış hızının hafifçe azalması, yıllık bazda değişmemesi beklenmekte. Bugünkü ÜFE rakamlarının ardından yarın açıklanacak eylül TÜFE verileri hisse senedi piyasalarının kısa vadeli yönü açısından önemli olabilir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında hem Avrupa hem de ABD tarafında negatif bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da FTSE 100 Endeksi’nin %1’i aşan düşüşünü DAX Endeksi %0,43, CAC 40 Endeksi %0,13 ile takip etti. ABD’de ise Nasdaq Bileşik Endeksi %1,10 ve S&P 500 Endeksi %0,65 düştü. Dow Jones Endeksi hafifçe alıcılı fiyatlanarak bölgeden pozitif ayrıştı. EUR/USD paritesi 0,97 seviyesinde yatay kalırken Dolar Endeksi (DXY) 113,4 puana ulaştı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 6,1bp’lik artışla %3,95’e yükseldi. Dolar’daki güçlenme emtia fiyatlamalarında hissedildi. Ons altın %0,15 değer kaybıyla 1.666USD’ye, Brent petrol %2,37’lik düşüşle varil başına 93USD’ye geriledi. Küresel piyasalarda veri akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi dün %0,29’luk düşüşle küresel hisse senedi piyasalarına paralel bir görünüm sergiledi. Endeks güne hafif alıcılı bir görünüm ile başladıktan sonra gün içinde 3.563-3.605 puan bandında hareket etti. Akabinde günü 3.571 puandan tamamlayan gösterge endeks yedi işlem gününün ardından ilk defa negatif kapanış yapmış oldu. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar görüldü. TCMB’nin ağustos ayına ilişkin açıkladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açık 3,11mlr USD ile beklentilerin hafifçe altında kaldı. Aynı dönemde dış ticaret haddi 73 puanda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı döneminde 86,8’de yer alan dış ticaret haddi böylece son yedi ayın en düşüğünde kaydedildi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı