news-details

İYİ Parti’den Kızılay Başkanı’na istifa çağrısı

Zorlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2019 yılında merkez üssü Kahramanmaraş olarak kurgulanan tatbikatı hatırlatan Zorlu, "O günlerde deprem felaketine karşı hazırlıklı olduğunu söyleyen hükümet, bu deprem felaketi karşında maalesef büyük bir başarısızlık örneği ortaya koymuştur. Hükümet cephesinden gelen bazı açıklamalarda, böyle bir deprem beklenmiyordu vurgusunun yapıldığını dikkate alarak bunları hatırlatmak istiyorum. Bu doğru değildir.” dedi.

Zorlu, İYİ Parti olarak TBMM'de deprem araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini belirterek, "Bakalım 2021'deki bu rapordan sonra hangi önlemler alınmış? Devletin ilgili kuruluşları neler yapmış? Gelin bunu milletin huzurunda TBMM'de hep birlikte paylaşalım. Bu şeffaflık anlayışı ile neler yapılmış-yapılmamış ortaya konsun." şeklinde konuştu.

Hayrettin Güngör’ün açıklamaları: “Ya Allah’tan korkun”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün açıklamalarına dikkat çeken Zorlu, şunları kaydetti:

"Bu ilimizdeki tahribatın ortadan kaldırılabilmesi için eşleştirilmiş bir belediye başkanı, onun konuşlandırdığı ekipler, ortaya koymak istediği hizmet görmezden geliniyor. Hatta orada olunması bile istenmiyor. Belediye Başkanı, 'Mansur Yavaş gelmiş mi fark edemedim' diyor. Ya Allah'tan korkun. Böyle bir günde bile siyasi saiklerle hareket eden iktidar, muhalefeti siyaset üretmekle suçlayabiliyor." ifadelerini kullandı.

“AFAD’ın sadece 15 il müdürü arama-kurtarmayı ilgilendiren bölümlerden mezun”

Zorlu, AFAD'ın taşra teşkilatları üzerinde yaptıkları araştırmayı paylaşarak, "81 ildeki ancak 65 il müdürünün bilgilerine ulaşabildik. Buna göre sadece 15 il müdürü, arama-kurtarma hizmetlerini doğrudan ilgilendiren lisans düzeyinden mezun olmuş. Asıl hazin olanı bunların 15'i de deprem bölgesinde değil. Böyle bir planlama olabilir mi? Böyle bir kurum inşası olabilir mi? Yazıklar olsun. " diye konuştu.

“TSK’nın yeterli şekilde sahaya çıktığına yönelik açıklamalar gerçeği yansıtmıyor”

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının zamanında ve yeterli biçimde sahaya çıktığı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ileri süren Zorlu, "Depremin 2. günü valilik izinleri alınmak suretiyle bölgeye konuşlandırılan asker sayısı 3 bin 500. Ardından da 4 bin 500 asker sevk edilmiş. Arkadaşlarımız bu konuda yine bir çalışma yaptı. Bu depremde kilometrekare başına düşen asker sayısı 0.03 iken, Marmara depreminde 0.69'muş. Yani 23 katıymış. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevcut kapasitesi bununla da çok uyumlu " değerlendirmesini yaptı.

EMASYA protokolünün kaldırılmasının da hızlı müdahaleyi engellediğini savunan Zorlu, iktidara geldiklerin de söz konusu protokolü düzenleyerek hayata geçireceklerini ekledi.

“Geldiğimizde konutları zamanında hizmete sunacağız”

Zorlu, hükümetin deprem bölgesine yapılacak konutlar için 1 yıllık süre istediğini hatırlatarak, "Değerli vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum; en basit organizasyon yeteneğini ortaya koyamamış bir hükümet mi taahhütlerini gerçekleştirecek? Alelacele aldığı kararlardan da bunun ne olup olamayacağını zaten hep birlikte görüyoruz. Kesinlikle müsterih oldun. Cesaretiyle, kararlarıyla, devlet ciddiyeti ile Meral Akşener geliyor. Biz geldiğimizde bu konutları hak ettiğiniz zaman diliminde hizmetinize sunacağız." dedi.

İYİ Parti’nin çalışmaları

Zorlu, Türkiye genelinde yabancılara toprak/mülk satışını ve Hatay başta olmak üzere 10 ilimizde 6 ay süreyle toprak ve mülk satışını durdurmaya yönelik kanun tekliflerinin de hazır olduğunu ekledi.

Deprem bölgesine yönelik partisinin yardımlarına değinen Zorlu, 700'ün üzerindeki tırın afet alanına ulaştığını belirtti.

Zorlu, İYİ Parti Deprem Sonrası Psikolojik Destek Projesi'ni de hayata geçireceklerine dikkati çekerek, "30 kişilik profesyonel ekibimiz Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş'a ulaşmış durumdalar. Burada oluşturacağımız çadırlarda başta çocuklar olmak üzere vatandaşlarımızla birebir ilgileneceğiz. Sadece orada görüşmekle kalmayacağız daha sonraki tarihlerde de telefon üzerinden takip edeceğiz." açıklamasını yaptı. 

Türk Kızılay Başkanı’na istifa çağrısı

Türk Kızılay'ının çadır ve gıda satışına yönelik tartışmalara değinen Zorlu, Kızılay'ın Kızılhaç Federasyonu'ndan çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.

Zorlu, Mevlana evleri projesini anımsatarak, "Bu proje mevcut yönetimden önce çok özel hazırlanmış sahada çok hızlı sonuç alacak bir proje. Buradaki evlerin üretildiği malzeme pet şişe. Evlerin 6 tanesini 1 tıra koyabiliyorsunuz, 50 yıl boyunca muhafaza edebiliyorsunuz. Çadırlara göre avantajlı evlerden bahsediyoruz. Bu evlerin üretilmesini sağlayan fabrika yardımda kullanılmak şartıyla Kızılay'a bağışlamış. Sonra yine yönetim geliyor ve bu proje çöpe atılıyor." ifadelerini kullandı.

Nisan 2016'da yapılan tüzük değişikliği ile Kızılay'da şirketleşmenin önünün açıldığını savunan Zorlu, "Bu asla kabul edilebilir bir durum değil" değerlendirmesini yaptı.

Zorlu, Türkiye Acil Afet Müdahale Planı'na göre, Kızılay'ın ana hizmet kuruluşu olmaktan çıkarılıp, destekleyici kuruluş haline getirildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Kızılay, AFAD'dan bir emir gelmeden sahaya girip çadır kurabiliyordu. Şimdi bu da elinden alınmış. Başka ne yapılmış? Üniversite kurma yetkisi verilmiş. Teşekkür ederiz. Üniversite kurmak güzel ama sizin birincil vazifeniz bu mu? Hani Kızılay devletti, sığınacağımız limandı? Kesinlikle kabul etmiyoruz. Kızılay Başkanı'nın derhal istifa etmesi gerekiyor. Bu yaşanan süreci kesmez ama İYİ Parti iktidarında kurumsal hafızayı yeniden onaracağız. Tüzük değişikliğini olması gereken yere getireceğiz. Milletimizin birleştirici gücü Kızılay'ı yeniden ayağa kaldırıp hizmete sokacağız"

“Aynı tepkiyi Anıtkabir'de siyaset sloganları atıldığında da bekleriz”

Futbol müsabakalarında taraftarların protestoları ve sonrasında hükümet cephesinden gelen açıklamalara değinen Zorlu, "Parti sözcüsü olarak söylemiyorum; hiç kimsenin, hiçbir kulübün, hiçbir taraftarın vatan-millet sevdasını sorgulamak kimsenin haddine değildir. Hepimiz bu ülkenin yurttaşlarıyız. Daha önce de 'Vatan canım sana feda' diyen 'Ne mutlu Türk'üm diyene' diyen aynı taraftarlardır. Şimdi stadyumlarda siyasallaşma oluyor diye feveran içerisindeler. Aynı tepkiyi Anıtkabir'de siyaset sloganları atıldığında da bekleriz. Böyle bir hassasiyeti sizden orada da bekleriz.” şeklinde konuştu.

Akşener – Kılıçdaroğlu görüşmesi

Zorlu basın toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sorulan Zorlu, "Dün gerçekleşen görüşme Millet İttifakı'nın paydaşlarının yaptığı görüşmelerden biridir. Yaklaşıl 1.5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdiler. Sayın Kılıçdaroğlu'nun, Genel Başkanımıza ziyaretleri sonrası adım adım 2 Mart'taki toplantıya tüm paydaşlar hazırlanıyor. Bu vesileyle şunun altını çizmek istiyorum; dün görüşmeden sonra bazı yayınlarda aday üzerinde mutlak bir anlaşma olduğu ya da asla kabul etmeyeceğimiz pazarlık gibi birtakım ifadeler. Bunların hiçbirisi gerçeği yansıtmamaktadır. Milletimiz müsterih olsun. 2 Mart'ta Millet İttifakı 13. Cumhurbaşkanı'nı belirleyecek.” yanıtını verdi.

Seçim tartışmaları

Seçim tarihine ilişkin soru üzerine Zorlu, "Seçim olmak zorunda. Çünkü Anayasamızda kurallar açıkça belirlenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın 14 Mayıs tarihine ilişkin bir açıklama yapacağını biliyoruz. Böyle olmasa bile 18 Haziran belirlenmiş seçim tarihidir. İYİ Parti ister 14 Mayıs'ta olsun, ister 18 Haziran'da olmuş olsun yapılacak seçimlere hazırdır. Şu bilgiyi de aktarmak isterim; deprem bölgesinden başka illere gitmiş vatandaşların kullandıkları oyun geldikleri ilde geçerli olmasını istiyoruz. Bu hem milli irade için gerekli hem de geriye dönüş prensibimizin gereği olarak kabul ediyoruz. Bu amaçla Seçim İşleri Başkanlığımız, Şenol Sunat'ın başkanlığında bir Anayasa değişikliği ve kanun değişikliği hazırladı." diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı