news-details

Wang Yi, Elysee Sarayı'nda Macro'la bir araya geldi

Wang Yi görüşmede, Çin ve Fransa’nın pandemi günlerinde birbirine destek ve yardım sağladığını hatırlatarak, Çin ekonomisinin hızla toparlandığını, sosyal düzenin normale döndüğünü ve Çin’in Fransa’yla her alandaki temasları yeniden başlatmaya hazır olduğunu belirtti.

Macron, Çin’le ilişkilere büyük önem veren Fransa’nın iki taraf arasında stratejik diyalogun güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığı görüşünde olduğunu dile getirdi.

Günden güne daha karmaşık hale gelen uluslararası arenada Fransa ve Çin’in uluslararası istikrar ve dengeyi koruma, çok taraflılık ve dünyanın bölünmesini önlemede birlikte çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve deniz gibi alanlardaki iş birliğini güçlendirmeye istekli olduklarını söyledi.

Görüşmede Ukrayna meselesi de ele alındı. Wang Yi, Çin’in Fransa’nın bağımsız bir büyük devlet rolünü saygıyla karşıladığını ve Fransa dahil uluslararası toplumla birlikte sorunun siyasi çözümü için çaba harcamaya hazır olduğunu kaydetti.

Aynı gün, Wang Yi Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’yla görüştü.

Wang Yi, Çin ve Fransa’nın üst düzey beşeri iletişim mekanizmasının yeni tur konferansını düzenlemesi çağrısında bulundu ve 2024 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümünün kutlanacağına dikkat çekerek bir dizi kutlama etkinlikleri düzenlenebileceğini ifade etti.

Wang Yi, küreselleşme engellerle karşı karşıya bulunurken, Çin ve Fransa’nın serbest ticareti korumaya, teknolojik iş birliğini artırmaya devam etmesi ve Fransa’nın Çinli işletmelere adaletli ortam sağlamasının önemini vurguladı.

Colonna, Çin ekonomisinin toparlanmasını dünya için bir müjde olarak nitelendirerek, iki ülkenin iş birliğinde bu yıl ve gelecek yıl büyük ilerleme kaydedilmesini beklediklerini kaydetti ve Tek Çin politikasına bağlılıklarını yineledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı