news-details

CHP’li Öztrak: “Türkiye kaynağı belirsiz finansman cennetine dönüştü”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ağustos 2022 Ödemeler Dengesi verileriyle ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı.

Öztrak, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçen yıl bu zamanlar “Çin modeli” diyerek, Nasreddin Hoca’nın borç ödeme fıkrasına benzer bir safsata uydurdular. Faiz düşecek, Türk lirası değer kaybedecek, ihracat ithalatı aşacak, cari denge fazla verecek, rezervler dolup taşacak, Türk lirası değerlenecek, nihayetinde enflasyon düşecekti. Peki ne oldu? Çin modeli dedikleri, Çin işkencesine döndü. Safsataları önce kendi ellerinde, sonra da milletin ensesinde patladı. Faiz düştü, milli paramız pul oldu. Ama ithalat, ihracatı aşmaya devam etti. Cari açık daha da şahlandı. “Çin işi, Maçin işi” diyerek, saçmalamaya başladıklarında 12 aylık cari açık 18,1 milyar dolardı. Bu yılın ağustos ayında 40,9 milyar dolara çıktı. Şimdi aynı saçmalıklara “heteredoks politika”, “epistemolojik kopuş”, “nöro ekonomi” diyerek yeni kulplar takıyorlar.

2022’ye; 9,27 TL dolar kuru tahmini, 18,6 milyar dolarlık cari açık hedefiyle başladılar. 2022’nin ilk 8 ayında, ortalama dolar kuru 15,56 TL olurken, cari açık 39,7 milyar dolara sıçradı. Türk lirasında yüzde 40 değer kaybına rağmen, 8 ayda cari açık hedefi ikiye katlandı. 2022'de cari açığımız katlanırken, açığın finansman kalitesi de bozuldu. Kaynağı belirli yollardan ilk sekiz ayda ülkemize gelen finansman, cari açığın yarısını bile kapatamadı. İlk sekiz ayda cari açığın yüzde 71’i kaynağı belirsiz yollardan finanse edildi. İlk 8 ayda kaynağı belirli olmayan yollardan ülkeye giren finansman 28,3 milyar dolar. Bu bir rekor! Hem de hiç hoş olmayan bir rekor! Özellikle 2011’den sonra ülkeye kaynağı belirsiz para girişi patlıyor. O kadar sorumuza rağmen, sorumlular kulağının üstüne yatıyor.”

Onlar kaçmaya, biz sormaya devam edelim. 2011’e kadar sıfır etrafında dalgalanan kaynağı belirsiz finansman giriş-çıkışlarının izlendiği "net-hata noksan" ne oldu da 2011’den sonra patladı? Diyen Öztrak, “Kaynağı netleştirilmeyen finansman girişi 79 milyar doları aştı. Bunlar kimin parası? Ülkemiz uluslararası mafyanın AVM'lerde hesaplaştığı arenaya döndü. Muz konteynerlerinde patlayan uyuşturucu zulaları vakayı adiye oldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından oligarklar ülkemize doluştu. Kaynağı belirsiz finansman girişleriyle tüm bunların bağı var mı yok mu?

Bu saçmalık daha fazla sürdürülemez. Türkiye’de hiç kimse önünü göremez oldu. Erdoğan’ın şahsi hırsları, takıntıları ekonomimizi esir aldı. Beceriksiz kifayetsiz kadrolar, milletimizi bıktırdı. Bu kifayetsizlerden kurtulmaya artık çok az kaldı. Milletin ekmeğini, aşını, işini büyütecek, refahın hakça paylaşılmasını sağlayacak, siyasi tarihimizin farklı ve köklü damarlarından gelen altı parti bir araya geldi. Biz kazanacağız; 85 milyon yurttaşımız kazanacak!” dedi.

Hibya Haber Ajansı